Na hlavný obsah

Meddig pöröghet fel a recesszió Európában?

Recesszió felé sodróik Európa és a piaci elemzők szerint a kérdés már nem az, hogy ez a recesszió beüt-e a jövőben, hanem hogy mennyire, milyen mélyen milyen középtávú hatásokkal.

Meddig pöröghet fel a recesszió Európában?
illusztrációs kép Foto: fess.hu

A gáz és energiaválság beindította azt a dominó hatást, amiről nagyon kevesen beszéltek és ezeket a hangokat még kevesebben hallottak meg. A politikai szereplők sajnos eddig csak a lakossági főtésről, a villanyáram árának emelkedésének családokra kiható jelenségéről beszéltek.

Kevés szó esett az ipari szereplőket ért hatásokról. Ahogy azt már korábba megírtuk, több nagyobb, sok ezer alkalmazottat foglalkoztató szlovákiai iparvállalat küzd a magas energiaárakkal, amelyekkel egyedül esélyük sincs megbirkózni, több esetben még ha a megemelkedett költségeket ugyan ideiglenesen képesek is téríteni, az extra kiadást a szolgáltatásaik árának emelésével kénytelen kompenzálni, így viszont versenyképességük elvesztésével kell számolniuk.

Ez a jelenség viszont nem csak Szlovákiában fenyeget, de az egész kontinensre kiterjed, a termelő ágazatot az autóipart, a kis és középvállalkozásokat súlytó hatások pedig tovább gyűrűzhetnek. Az elbocsátások mentén nőhet a munkanélküliség, ezzel együtt pedig a lakossági vásárlókedv, ami további termeléscsökkentésre kényszeríti a munkáltatókat ami pedig újabb elbocsátásokat jeéent.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban