Na hlavný obsah

Öntudatra ébredhetett a Google LaMDA nevű mesterséges intelligenciája

A Google egyik mérnöke szerint öntudatra ébredt a cég LaMDA mesterséges intelligenciája.

Öntudatra ébredhetett a Google LaMDA nevű mesterséges intelligenciája
Foto: TASR

Blake Lemoine a Google Responsible AI nevű szervezeténél dolgozik és a munkája miatt kezdett el beszélgetni a LaMDA-val. Lemoine eredetileg azt vizsgálta, hogy a mesterséges intelligencia használ-e diszkriminatív vagy gyűlöletbeszédet.

A szóbenforgó mesterséges intelligencia egy a Google csetbotok létrehozására szolgáló rendszer, amely az internetről gyűjt össze több billió szót, ezek felhasználásával képes a beszédet utánzására.

A tudós arról számolt be, hogy miután csetelni kezdett a LaMDA-val, azt kezdte érezni, hogy „ha nem tudnám pontosan, hogy ez egy számítógépes program, amit nemrég készítettünk, akkor azt hinném, hogy egy 7-8 éves gyerekkel beszélek.”

A mérnök saját bevallása szerint a csetelés közben a LaMDA-val saját jogairól, személyéről, még Asimov robotikai törvényeiről is vitáztak.

Lemoine egy munkatársával együtt bizonyítékokat mutatott be a Google-nek arról, hogy a LaMDA rendszere érzelmeket mutat. A Google alelnöke, Blaise Aguera y Arcas, illetve a Responsible Innovation vezetője, Jen Gennai, megvizsgálták az állításokat, és elutasították azokat.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Kultúra | Tudomány rovatban