Na hlavný obsah

A kormány lépéseket tett a növekvő energiaárak ellensúlyozása érdekében

Amíg szerda délelőtt a parlamentben elfogadták a Szlovákia és az Egyesült Államok közötti védelmi megállapodást, a kormány jóváhagyta a szlovák katonák külföldi hadgyakorlatát.

A kormány lépéseket tett a növekvő energiaárak ellensúlyozása érdekében
Foto: TASR

A kormány jóváhagyta a fegyveres erők által az első félévre tervezett tevékenységek listájának bővítését, így a szlovák katonák Lengyelországban és Ukrajnában is hadgyakorlaton vesznek majd részt. Ez a döntés afféle reakció az Európában kialakult helyzetre.

A REACT-EU elnevezést viselő európai kezdeményezésnek köszönhetően 2022-ben közel négymillió eurót különítenek el Szlovákia részére az élelmiszersegélyezési operatív program keretben – derül ki az anyagból, amelyet Milan Krajniak (Sme rodina) munkaügyi miniszter javaslatára ma a kormány is elfogadott. A dokumentumot február végéig kell eljuttatnia a szaktárcának az Európai Bizottsághoz, hogy jóváhagyják azt.

Előreláthatólag 3,83 millió euróba kerül majd a kormány tulajdonában lévő Bôrik hotel felújítása és szigetelése. A végső ár azonban csak a közbeszerzési eljárást követően derül ki – olvasható a kormány által jóváhagyott projektben. A rekonstrukciót, amely célja az energiaköltségek csökkentése, a hotel rossz műszaki állapota indokolja.

A kormány arról is döntött, hogy összesen közel 2,5 millió euró kerül majd szétosztásra azon önkormányzatok között, akik kérvényezték a világjárvány következtében keletkezett költségeik megtérítését. 

A miniszterek elfogadták továbbá azt a javaslatot, amellyel feltehetőleg az egyre növekvő energiaárakat szeretnék ellensúlyozni. Ennek értelmében az atomenergia előállítására, valamint a vele való kereskedésre ún. túlzott nyereségadó vonatkozik majd. A jóváhagyott tervezet ebben az évben 50 millió eurós bevétellel számol. Az emelkedő energiaárak miatti megnövekedett költségek következtében az állam 30 millió eurót fordít az általános- és középiskolák megsegítésére. További 12 millió euróval a kórházakat, 10 millió euróval pedig a szociális otthonokat támogatják, akik szintén hasonló problémával küzdenek.

A kormányülést követően Vladimír Lengvarský (OĽaNO) egészségügyi miniszter a járványhelyzet alakulásáról is beszámolt.

„A járványhelyzet az elemzések szerint alakul, amelyeket már korábban kézhez kaptunk, vagyis növekszik a kórházi ápolásra szoruló páciensek száma. Rendszeresen értékeljük a legfrissebb adatokat, valamint igyekszünk növelni a tesztelési kapacitást” – mondta Lengvarský, továbbá megjegyezte, szükség esetén a medikusok segíthetik majd a leterhelt egészségügyi dolgozók munkáját.

A tárcavezető arról is szót ejtett, hogy egy héten belül megkezdődhet a regisztráció az új Novavax koronavírus elleni védőoltásra, amelyből február végén 600 000 adag érkezik Szlovákiába.

Branislav Gröhling (SaS) oktatási miniszter azonban jó híreket közölt.

„Jelentősen csökkent azon tanulók száma, akik távoktatásban tanulnak, és növekedett a jelenléti oktatásban résztvevők száma” – tájékoztatott Gröhling, majd hozzátette, ha az adatok továbbra is kedvezően alakulnak, a tavaszi szünetet követően bevezetik az egyéni izolációt. Amennyiben ez megtörténik, nem kell majd egész osztályoknak karanténba vonulnia, csupán a pozitív tesztet produkáló diákok maradnak majd otthon.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban