Na hlavný obsah

Nem túlélni kell, hanem élni

Az társadalom összeomlását lehet csendben szemlélni vagy inkább a probléma megoldására „pazarolhatjuk” a meglevő időnket.

Óriási gond a klímaváltozás, de a problémának nem a gyökere, csak az egyik folyománya, így aztán a zöld átállás, a szénhidrogének kiváltása megújuló energiaforrásokkal önmagában nem gyógyír, már csak azért sem, mert nincs rá nyersanyagfedezet, ráadásul, és itt a lényeg, el is késtünk vele, a technika esetleges csodaszerű fejlődésében bízni pedig illúzió. Ezért a legtöbb, amit tehetünk és egyben a leginkább felelős lépés, hogy alkalmazkodunk, vagyis felkészülünk arra, hogy világunk belátható időben gyökeresen átalakul.

Legalábbis ezt mondja interjúalanyunk, Stumpf-Biró Balázs összeomláskutató, Jem Bendell angol professzor, a mélyadaptáció atyja nyomán, aki hat évvel ezelőtti, nagy felzúdulást kiváltó tanulmányában arról írt, fel kellene készülni a fogyasztói társadalom éghajlatváltozás okozta nagyon közeli összeomlására, merthogy túl késő már elkerülni a környezeti katasztrófát és annak következményeit. A mikrofonnál Rácz Vince.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Kultúra | Tudomány rovatban