Na hlavný obsah

Robert Fico kedden Komáromba látogat

Kedden a komáromi erődben találkozik Robert Fico szlovák- és Orbán Viktor magyar miniszterelnök valamint Alexandar Vucsics szerb köztársasági elnök.

Orbán Viktor (b) Magyarország miniszterelnöke és szlovák kollegája Robert Fico (j) a brüsszeli rendkívüli EU-csúcson 2024. február 1-én.
Foto: SITA/AP/Geert Vanden Wijngaert

A tárgyalás témái az illegális migráció, illetve annak a megállítására vonatkozó innovatív megoldások lesznek. A tervezett együttműködésnek a lényege a migrációs útvonalon a határvédelem erősítését célzó intézkedések, a nyugat-balkáni országok menekültügyi kapacitásának a támogatása, valamint a vízumpolitika Európai Unióval történő harmonizálása.

A Szlovák Köztársaság régóta azt az álláspontot képviseli, hogy az illegális migrációval már az Unió határai előtt is foglalkozni kell, amivel Magyarország és Szerbia képviselői is egyetértenek.

Innovatív megoldás lehet a külső központok, ún az EU-n kívüli menedékjog iránti kérelmek feldolgozására szolgáló hotspotok, amelyeket jelenleg például Olaszország Albániával együttműködve ültet át a gyakorlatba. A megbeszélésen részt vesznek az érintett országok belügyminiszterei is.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban