Na hlavný obsah

Októbertől a mozikban a Hancsovszky című új dokumentumfilm

Meddig lehet elmenni, ha az egyén szabadsága veszélybe kerül?

Októbertől a mozikban a Hancsovszky című új dokumentumfilm

Ezt a kérdést feszegeti a Fórum Kisebbségkutató Intézet és a Presstige Kft. dokumentumfilmje, a Hancsovszky, amely a múlt század – a csehszlovákiai magyarság számára – talán egyik legszomorúbb és legkétségbeejtőbb időszakába röpíti vissza a nézőket. 

A fokozódó elnyomás, a jogtiprások és a létbiztonság megrendülése nyomán kialakult szorult helyzetben egy fiatal tornaljai magyar férfi vakmerő tettre szánja rá magát – a hatalmi intézkedések elleni tiltakozásként kézigránátot dob be a helyi csendőrőrs ablakán.

De ki is volt valójában Hancsovszky Béla? Egy hős? Vagy egy terrorista? Vagy csak egy kétségbeesett fiatal, aki nem akart és nem is tudott beletörődni abba, ami körülötte és vele történik? A Hancsovszky októbertől látható a szlovákiai mozikban. A vetítések időpontjával és helyszínével kapcsolatban bővebb tájékoztatást találnak a hancsovszky.com internetes oldalon. 

A játékfilmes elemekkel is bőven megtűzdelt alkotás rendezője, Laczkó Sándor, valamint a főhőst megformáló Hégli Bence színész volt Jakubecz László vendége a szerdai Nappaliban. Összeállításunkban meghallgathatják továbbá munkatársunk, Tamás Ákos riportját Simon Attila történésszel, a Fórum Kisebbségkutató Intézet igazgatójával, valamint a film másik főszereplőjével, Oszlik Péterrel. Mindkét interjú a Hancsovszky szeptember 23-i komáromi sajtóbemutatója után készült.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Nappali rovatban