Na hlavný obsah

Peter Pellegrini Alexander Van der Bellennel és szlovák honfitársaival találkozik Bécsben

Peter Pellegrini szlovák köztársasági elnök szerdán hivatalos látogatást tesz Ausztriában, amelynek során találkozik Alexander Van der Bellen osztrák szövetségi elnökkel.

Peter Pellegrini Alexander Van der Bellennel és szlovák honfitársaival találkozik Bécsben
Foto: TASR/Pavel Neubauer

A találkozó során a két elnök plenáris ülést tart. Ezt követően Pellegrini ellátogat az Osztrák-Szlovák Kulturális Szövetség székházába, ahol a honfitársi egyesületek képviselőivel találkozik. Az osztrák államfő hivatalának közlése szerint az elnökök találkozójának témái a jószomszédi kapcsolatok, Ausztria és Szlovákia gazdasági egymásrautaltsága és a közlekedési infrastruktúra bővítése lesznek.

Nemzetközi témák is szerepelnek a napirenden, mint például a Nyugat-Balkán támogatása, valamint a közel-keleti és az ukrajnai helyzet.

Peter Pellegrini szlovák államfő és Alexander Van der Bellen osztrák szövetségi elnök nagyra értékelte országaik jószomszédi kapcsolatait, és folytatni kívánják az együttműködést.

Az államfők az Európai Unióról, az Európai Bizottság lehetséges összetételéről, az ukrajnai orosz invázióról és a szlovák-osztrák határ határellenőrzéséről egyeztettek. Az elnökök a következő órákban folytatják megbeszéléseiket.

A Nyugat-Balkán uniós integrációjáról és a közel-keleti helyzetről szeretnének beszélni. Pellegrini szerint mindkét elnök egyetért az EU-bővítéssel kapcsolatban. „Szlovákia régóta az egyik támogatója az EU-bővítésnek, hogy az alapvető balkáni országokat is magába foglalja“ – mondta.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban