Na hlavný obsah

Ez alkalommal Törökországban találkozik az orosz és az ukrán tárgyalódelegáció

Tovább folytatódnak a tárgyalások, amely kapcsán az ukrán elnök azt nyilatkozta, az ország elfogadná a neutralitást is.

Ez alkalommal Törökországban találkozik az orosz és az ukrán tárgyalódelegáció
Ukrán és orosz tárgyalódelegáció a törökországi Antalayában, 2022. március 10-én. Foto: TASR/AP

Egy sorozat távúton lezajlott tárgyalást követően az orosz és az ukrán delegáció ismét személyesen találkozik, ez alkalommal Törökországban. Kijev egyértelmű álláspontja, hogy a megbeszélések újabb fordulójától sem várnak jelentős előrelépést. Meglepetésekre Ján Šír, a Károly Egyetem politológusa sem számít. Úgy véli, Oroszország ismét azt a taktikát választja majd, amelyet a múltban különböző konfliktusok kapcsán már többször láthattunk.

„Ezek a tárgyalások az orosz fél számára arra szolgálnak, hogy eltereljék a nyilvánosság figyelmét az éppen zajló harcok fejleményeiről, valamint csökkenteni szeretnék a nemzetközi közösség által Oroszországra kifejtett nyomást és késleltetnék az újabb szankciók elfogadását“ – magyarázta Šír, aki szerint arról sem szabad megfeledkezni, hogy a katonai úton megszerzett területek nem legalizálhatóak. Vannak azonban olyan követelések, amely kapcsán egyesség születhet.

A brit titkosszolgálat szerint az sem kizárt, hogy Oroszország előnyösnek találná, ha Észak- és Dél-Kórea mintájára két részre osztanák Ukrajnát.

Ján Šír úgy véli, ha az orosz haderőnek nem sikerül folytatni az előretörést, nem marad más választásuk.

„Amennyiben az oroszok képtelenek lesznek további területeket elfoglalni, akkor arra fognak koncentrálni, hogy bebetonozzák a vezetői pozíciójukat azokon azokban a régiókban, amelyeket már sikerült bevenniük, attól függetlenül, hogy nemzetközileg elismerik -e ezen törekvéseiket. Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy szétosztanák Ukrajnát“

– mutatott rá Šír. 

A politológus szerint bármelyik forgatókönyv valósul is meg, annak Ukrajna szuverenitása és területi egysége szempontjából brutális hatása lesz.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban