Na hlavný obsah

Ki lépett a ringbe Hámori Luca ellen?

Sokak szerint Imane Khelif nem indulhatott volna az olimpián, mert állítólag férfiakra jellemző genetikai és hormon értékeket mértek nála. 

Ki lépett a ringbe Hámori Luca ellen?
Foto: TASR/AP/John Locher

Óriási médiafigyelem kísérte a magyar ökölvívónő Hámori Luca és az algír Imane Khelif szombati mérkőzését. Nem túlzás: a fél világ azért figyelte a boxmeccset, mert az algír versenyző előző mérkőzésekor az olasz ellenfele Angela Carini 46 másodperc után feladta a meccset.

Az algír Khelifről ismert volt, hogy a 2023-as újdelhi bokszvilágbajnokságról verseny közben kizárták, mert a rendező Nemzetközi Ökölvívószövetség (IBA) szerint nem felelt meg a nők közötti indulás feltételeinek, mivel férfiakra jellemző genetikai és hormonértékeket mértek nála. X mellett Y, azaz a férfiakat jellemző kromoszómákot is találtak a szervezetében.

A NOB szerint ez akkor önkényes döntés volt, és mostani olimpián engedélyezte az algír boxoló indulását. Végül Hámori Luca egyhangú pontozással elvesztette a szombati boxmeccset. Egyébként a Magyar Ökölvívó Szövetség kiegészíti Hámori pénzjutalmát úgy, mintha megnyerte volna a bronzérmet.

Biológiai kérdések a női olimpiai ökölvívásban avagy kik versenyeznek a különféle bokszvilágversenyeken? Az eset részleteiről Kovács Kokó István olimpiai, világ- és Európa-bajnok ökölvívóval és Boldogkői Zsolt professzorral az MTA doktorával, a Szegedi Tudományegyetem Orvosi Biológiai Intézetének tanszékvezető egyetemi tanárával Kálmán Norbert beszélgetett a hétfői Reggeliben.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Sport rovatban