Na hlavný obsah

Az Európai Parlament képviselői ma döntöttek Ursula von der Leyen jövőjéről

Ursula von der Leyen és Roberta Metsola is marad a pozíciójában.

Foto: TASR

Az Európai Parlament (EP) csütörtökön titkos szavazáson úgy döntött, hogy Ursula von der Leyen megkezdheti második ciklusát az Európai Bizottság (EB) élén. A szavazáson részt vevő 707 EP-képviselő közül 401-en voksoltak rá, 284-en ellene, 16-an pedig tartózkodtak. A megválasztásához 360 szavazatra volt szükség.

Von der Leyen nekiláthat az új biztosi testület felállításának és a tárcák elosztásának, melynek keretében minden egyes uniós tagállammal tárgyalni fog a biztosok tárcáiról. A teljes biztosi testületet az EP-nek plenáris szavazáson kell jóváhagynia.

Ez a szavazatszám azt jelenti, hogy az Európa-párti frakciók mellett von der Leyent a Zöldek és az Európai Konzervatívok és Reformisták (ECR) képviselőcsoportjának egy része is támogatta.

A Hazafiak Európáért (PfE) és a Szuverén Nemzetek Európája (ESN) frakciók a szavazás előtt egyértelműen ellenezték von der Leyen második mandátumát.

Az előttünk álló két és fél évben is Roberta Metsola vezeti majd az Európai Parlamentet. 14 alelnöke között pedig ott van Martin Hojsík is, aki szerint újraválasztásának köszönhetően a Progresszív Szlovákia ahelyett, hogy csak a sarokban ülne, az unió és Szlovákia sorsának alakulására egyaránt hatással lehet.

Szlovákia azonban idén még egy fontos tisztséget szerzett, ugyanis a KDH által delegált Miriam Lexmann egyike lesz az EP 5 kvesztorának. Röviden így összegezhetnénk a Strassborugban zajló alakuló ülés eddigi legfontosabb momentumait.

A szavazást megelőzően Arató László újságíróval Tilajcsík Dóra beszélgetett a Pátria Rádió Reggeli című műsorában.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Titulka rovatban