Na hlavný obsah

Peter Pellegrini Volodimir Zelenszkijjel találkozott Washingtonban

Peter Pellegrini köztársasági elnök csütörtök este Washingtonban, az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének csúcstalálkozója során találkozott Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel. A szlovák államfő elmondása szerint nyílt és közvetlen beszélgetést folytattak.

Peter Pellegrini Volodimir Zelenszkijjel találkozott Washingtonban
Foto: TASR/AP

Pellegrini elmondta, hogy Szlovákia a többi 31 országhoz hasonlóan támogatását fejezte ki Ukrajnával kapcsolatban. Hozzátette, Szlovákia egyetértett azzal a nyilatkozattal, amelynek lényege, hogy Ukrajna a jövőben csatlakozni fog a NATO-hoz, amennyiben a szövetségesek is beleegyeznek.

Zelenszkijjel a frontvonal jelenlegi helyzetéről is tárgyaltak. Pellegrini hangsúlyozta, hogy ezt nem részletezheti, mivel a tárgyalások zárt ajtók mögött zajlottak. Az ukrán elnök azonban tájékoztatta őt arról, hogy egyes álláspontok, illetve a Harkiv körüli frontvonalon kialakult helyzet eltér attól, amit az orosz fél állít.

Pellegrini szerint Robert Kaliňák védelmi miniszter is tárgyalt Zelenszkijjel és az ukrán kormány tagjaival, többek között további hadiipari szerződésekről is szó esett.

Zelenszkij tájékoztatást kapott Robert Fico kormányfő egészségi állapotáról is. Üdvözölte, hogy a két ország miniszterelnöke telefonon beszélt egymással, és megállapodtak egy őszi ukrajnai kormánytalálkozóról.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban