Na hlavný obsah

A lex merénylet megvétózását kéri az államfőtől a KDH

Tibor Gašpar elutasítja, hogy a lex merénylet korlátozza a gyülekezési jogot.

A lex merénylet megvétózását kéri az államfőtől a KDH
Foto: TASR/Jakub Kotian

A lex merénylet megvétózását kéri Peter Pellegrini államfőtől az ellenzéki KDH, mert a mozgalom szerint a törvény alapjogokat sért, például a szólásszabadságot és a gyülekezési jogot – tájékoztatott Lenka Kovár, a kereszténydemokraták szóvivője.

Ha az államfő mégis aláírja, a KDH az Alkotmánybírósághoz fordul. Milan Majerský pártelnök úgy fogalmazott, „a lex merénylet nem a közjogi méltóságok és az emberek biztonságával foglalkozik, a törvényt összecsapták, az előkészítését pedig nem előzte meg szakmai egyeztetés.

„Az államfő döntése majd megmutatja, hogy valóban pártok feletti elnök-e, ahogy azt hangoztatta” – tette hozzá Majerský.

„A lex merénylet semmilyen módon nem korlátozza a gyülekezési jogot, ellenkezőleg, biztonságosabbá teszi a megvalósulását – jelentette ki Tibor Gašpar.

A parlament frissen megválasztott alelnöke szerint a lex merénylettel bevezetett változások semmiben nem sértik az emberi és a politikai jogokat.

Úgy fogalmazott, hogy a Smer-nek és koalíciós partnereinek sosem állt szándékában korlátozni a gyülekezési jogot, de e jog gyakorlása során különféle konfliktusos helyzetek keletkezhetnek.

. Hozzátette, hogy a lex merénylet törvénycsomag célja a helyzet lecsillapítása a Robert Fico kormányfő elleni merénylet után, illetve az ilyen rendkívüli esetek megelőzése.

Azt is megerősítette, hogy őszre újabb törvénycsomagot készítenek elő, és azt szabályos törvényalkotási folyamat keretében akarják elfogadni.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban