Na hlavný obsah

A menekültek világnapja alkalmából szombaton ismét esernyős menetet tartanak Pozsonyban

Az évek során már hagyománnyá vált, hogy a menekültek világnapjához legközelebb eső szombaton esernyős menetet tartanak Pozsonyban. De miért van egyre nagyobb szükség az olyan kezdeményezésekre, amik erősítik a szolidaritást azokkal szemben, akik otthonuk elhagyására kényszerültek?

A menekültek világnapja alkalmából szombaton ismét esernyős menetet tartanak Pozsonyban
Foto: TASR/Marko Erd

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának becslése szerint 2023 végére világszerte 117 millió ember kényszerült otthona elhagyására fegyveres konfliktusok, üldöztetés, erőszak vagy az emberi jogok megsértése miatt.

A menekülők többsége alacsony- és közepes jövedelmű országokból származik, így a szülők általában gyermekeiket próbálják kijuttatni a válságok sújtotta térségekből a jobb élet reményében – derül ki az Egyesült Nemzetek Szervezete által közzétett jelentésből.

Az egyre aggasztóbb adatok okán a menekültek világnapjához kapcsolódó kampány középpontjában idén a szolidaritás áll. Szombaton esermenyős menetet tartanak Pozsonyban a világnap alkalmából. A mostanra hagyománnyá vált kezdeményezésről, amely célja a menedékkérőkkel szembeni szimbolikus szolidaritásvállalás Urgács Andreát, a Human Rights League, vagyis az Ember Jogi Liga munkatársát kérdezte Tilajcsík Dóra a pénteki Reggeliben.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban