Na hlavný obsah

A Duna valószínűleg eléri a második árvízvédelmi szintet Dévénynél

A folyó emelkedő vízszintje miatt Taraba válságstábot hívott össze Bősön

A Duna valószínűleg eléri a második árvízvédelmi szintet Dévénynél
Árvízvédelemi készültség Dévénynél. Foto: TASR/Pavol Zachar

A Duna valószínűleg eléri a második árvízvédelmi szintet Dévénynél. A Szlovák Vízgazdálkodási Vállalat az önkormányzattal is kommunikál az éjszakai járőrözésről, hogy elkerüljék a mobilgátak nem kívánt lebontását.

Emellett riasztotta a válságstábot is, amely gondoskodik a kerékpárút lezárásáról. A vállalat szerint a Duna vízszintjének emelkedése a Szlovákiában, de az elmúlt napokban Németországban is lehullott intenzív esőzések következménye.

A következő órákban hasonló helyzetre lehet számít.

„Szlovákia megosztja az adatokat az osztrák féllel, így 48 órával előre tudjuk a vízszint alakulását, ami elég időt ad az árvízvédelmi intézkedések bevezetésére” – mutatott rá Marián Bocák, a vállalat szóvivője.

A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet tájékoztatása szerint Pozsonyban kedd reggel átlépte az első árvízvédelmi szintet a Duna.

Tomáš Taraba környezetvédelmi miniszter a Duna emelkedő vízszintje miatt válságstábot és ellenőrzési napot hívott össze a bősi vízierőműnél. A válságstáb célja az lesz, hogy lépéseket tegyen a lakosság biztonságának garantálására a megnövekedett dunai árvízveszély miatt.

Erről a környezetvédelmi minisztérium kommunikációs osztálya tájékoztatott. A tárcavezető hozzátette, Bősön jelenleg mind a nyolc villamosenergia-termelő turbina üzemképes, ezáltal sikerült megnövelni a Duna vízhozamát, ami lehetővé teszi, hogy a víz gyorsabban elfolyjon a területről.

A miniszter szerint ennek gazdasági előnyei is lehetnek, a következő két napban hárommillió eurós bevételre számítanak.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban