Na hlavný obsah

A gyermekeket óvni kell a hőség káros hatásaitól

A gyermekeket óvni kell a hőség káros hatásaitól. Testük nem képes olyan gyorsan szabályozni a hőmérsékletet, mint a felnőtteké, ezért különösen 10 és 15 óra között, nem ajánlott nekik a napon tartózkodni.

A kép illusztráció.
Foto: SITA/AP

Egy év alatti gyermekeket egyáltalán nem szabad napfénynek kitenni. Mindez a Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ) közösségi oldalon megjelent ajánlásaiból következik.

A hivatal figyelmeztet, a gyermekeket szabadban való tartózkodásuk alatt a naptól fejfedővel kell óvni.

„Ugyancsak helyénvaló, hogy a gyerekek is hatékony UV-szűrővel ellátott napszemüveget viseljenek” – tette hozzá az ÚVZ, amely ajánlásaiban a gyermek megfelelő ruházatának megválasztását is hangsúlyozza.

„A nyári ruhák legyenek könnyűek, légiesek, lazább szabásúak, inkább világos színűek és természetes anyagokból készültek” – javasolja a Közegészségügyi Hivatal.

A nagy melegben a gyermekeket is elegendő folyadékkal kell ellátni. Folyamatosan kínálni kell őket, mert a játék hevében megfeledkezhetnek a folyadékbevitelről. „Ivóvíz, szénsavmentes ásványvíz, cukrozatlan gyümölcsteák vagy hígított gyümölcslevek a megfelelőek“ – hívja fel rá a figyelmet a hivatal, hozzátéve, hogy nyáron gyakrabban kell zuhanyzási és fürdési lehetőséget biztosítani a gyerekeknek.

„Gyors, ugyanakkor átmeneti hűsítő hatást jelenthet a nedves törölköző vagy a nedves törlőkendő alkalmazása is” – mutat rá az ÚVZ.

A 6 hónaposnál idősebb gyermekek testét rendszeresen magas védőfaktorú napozókrémmel kell bekenni.

„Hat hónaposnál fiatalabb gyermekeket ne kenjünk védőfaktoros napkrémekkel, mert egyáltalán nem szabad őket napfénynek kitenni. Napernyővel, paravánnal célszerű őket védeni, nem a babakocsi tetejére terített vászonpelenkával, mert ezzel megakadályozhatjuk a levegő megfelelő áramlását, és így a testük túlhevülhet“ – emelte ki a Közegészségügyi Hivatal.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban