Na hlavný obsah

Oroszország nem ismeri el a Nemzetközi Büntetőbíróság fennhatóságát

Két háborús bűn elkövetése miatt is hivatalos eljárást indítanának Oroszország ellen a Hágai Nemzetközi Büntetőbíróságon.

Dmitrij Peszkov
Foto: SITA/AP

Moszkva viszont nem ismeri el a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság joghatóságát – jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő.

A politikus a The New York Timesnak arra a névtelen tisztségviselőkre hivatkozó közlésére reagált, amely szerint a hágai bíróság a közeljövőben két, Ukrajnában elkövetett orosz háborús bűnökkel kapcsolatos eljárást kíván indítani Oroszország ellen.

Az egyik büntetőügyet az ukrán gyerekek tömeges Oroszországba hurcolása miatt, a másikat a civil infrastruktúra elleni támadások miatt indítaná Karim Khan ügyész.

Khan az eddig összegyűjtött bizonyítékok alapján előzetes elbírálást kért a két ügyben – ha az eljáró bírók jogosnak ítélik beadványát, akkor az ügyészség több, a fenti két ügyben felelős orosz állampolgár ellen is letartóztatási parancsot adhat majd ki. Az orosz-ukrán háború kirobbanása óta ez lenne az első alkalom, hogy a Nemzetközi Büntetőbíróság letartóztatási parancsot adna ki az ukrajnai orosz invázióban érintettek ellen.

(euronews.com)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban