Na hlavný obsah

Korlátlan ideig érvényes az uniós Covid-igazolvány az emlékeztető oltás beadása után

Az emlékeztető oltás beadása után korlátlan ideig érvényes a digitális, európai uniós Covid-igazolvány, amelyet automatikusan kiad a Nemzeti Egészségügyi Információs Központ.

Foto: GettyImages

Az emlékeztető oltás beadása után korlátlan ideig érvényes a digitális, európai uniós Covid-igazolvány. Az igazolványt automatikusan kiadja az Nemzeti Egészségügyi Információs Központ (NCZI) – tájékoztatott az NCZI szóvivője, Veronika Daničová.

Az Európai Parlament (EP) és az Európai Tanács (ET) rendelete értelmében a digitális Covid-igazolvány az alapoltások beadása után 9 hónapig érvényes.

„Aki megkapta az emlékeztető, vagyis a 3., illetve a 4. oltást is, annak a digitális Covid-igazolványa korlátlan ideig érvényes. A 18 évnél fiatalabbak oltási igazolványa már az alapoltások beadása után is korlátlan érvényű“ – magyarázta Daničová.

A Covid-igazolvány 270 naponként automatikusan generálódik, mindig 14 nappal az érvényesség lejárta előtt. „Az NCZI rendszere jelenleg 1,7 millió tanúsítványt generál újra“ – közölte Daničová.

A tanúsítvány automatikus kiküldését a regisztrált kérelmező a portálon keresztül igényelheti. Ehhez a Covid-pass adatait, a születési évet és a telefonszámot, vagy az e-mail címet kell megadni.

Jelenleg több mint 70 országban adnak ki digitális Covid-igazolványt. Járványügyi okokból legalább 2023. június végéig fog működni a rendszer. Az NCZI jelenleg nem regisztrál korlátozásokat a betegség terjedésével kapcsolatban az Európai Unióban (EU).

Aki harmadik országba utazik, annak azt ajánlják a szakemberek, hogy utazás előtt ellenőrizze a külügyminisztérium honlapján, vagy közvetlenül a célországban, hogy milyen ott az aktuális helyzetet.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban