Na hlavný obsah

Magas szintű kínai orosz tárgyalások

Orosz-kínai stratégiai együttműködésről és az ukrajnai konfliktusról is tárgyalt Dmitrij Medvegyev, az orosz biztonsági tanács elnökhelyettese és Hszi Csin-ping kínai elnök Pekingben.

Magas szintű kínai orosz tárgyalások
Vlagyimir Putyin orosz elnök és Hszi Csin-ping a Kínai Kommunista Párt főtitkára Pekingben, 2022. február 4-én. Foto: TASR/AP

A pekingi állami rezidencián tartott találkozón téma volt a két kormánypárt, a Kínai Kommunista Párt és az Egységes Oroszország közötti együttműködés is. A volt orosz elnök átadta tárgyalópartnerének a hivatalban lévő orosz államfő üzenetét is. Ebben szerinte Vlagyimir Putyin méltatta „az orosz-kínai politikai párbeszéd és gyakorlati együttműködés példátlan szintjét”, és kifejezte meggyőződését, hogy a kétoldalú állam- és pártközi kapcsolatok tovább fejlődnek majd a Kínai Kommunista Párt új vezetésével való együttműködésben. Hszi Csin-ping egyebek között azt hangoztatta, hogy az ukrajnai konfliktus elhúzódása egyik félnek sem előnyös. A Hszinhua kínai hírügynökség szerint Hszi kifejezte Peking reményét, hogy az ukrajnai válságban minden fél észszerű magatartást, önmérsékletet tanúsít, és hogy politikai eszközökkel oldják meg a biztonsági aggályokat. (hvg.hu)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban