Na hlavný obsah

Új kormánya van Olaszországnak

Az első női miniszterelnök lépett hivatalba a Csizmaországban. A második világháborút követően először kormányozhat fasiszta gyökerű párt.

Új kormánya van Olaszországnak
Giorgia Meloni, az új fasiszta Olasz Fivérek párt vezetője. Foto: TASR/AP

Első alkalommal ülhetett nő az olasz miniszterelnöki székbe. Giorgia Meloni szombaton letette hivatali esküjét, és az olasz politikai hagyományokhoz híven átvette a csengettyűt az elődjétől, Mario Draghitól. Az egész ország kíváncsian várja, hogy az első kormányülésen milyen intézkedéseket hoz a jobbközép kormány. A kérdés az, hogy milyen megoldásokkal tudnak szolgálni a fennálló pénzügyi és gazdasági válság kezelésére.

További kérdéseket vet fel az, hogy a megalakult jobbközép koalíció mennyire tud majd a későbbiekben sikeresen kormányozni és, hogy mennyire tudnak együttműködni a pártok annak érdekében, hogy megfelelő intézkedéseket hozzanak a gazdasági- és energetikaiválság enyhítésére, ami Európa többi országa mellett Olaszországot is fenyegeti.

A miniszterelnök által követett atlantista politika ellentmond a másik két koalíciós párt vezetőjének, Matteo Salvininek és Silvio Berlusconinak a Putyin barát álláspontjával, így ez további feszültségeket generálhat a koalíción belül. Sokaban aggodalmat kelt, hogy az Olasz Testvérek egy posztfasiszta gyökerű párt. A második világháborút követően először alakított kormányt egy olyan párt, amely politikája a Mussolini által képviselt eszmeiségből táplálkozik.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban