Na hlavný obsah

Miért követtek el merényletet Salman Rushdie ellen?

A szerzőt bő 30 éve fenyegeti a vallási fundamantalisták bosszúja egy könyvéért, amiben állítólag meggyalázta az iszlámot.

Miért követtek el merényletet Salman Rushdie ellen?
Foto: TASR/AP

Augusztus 12.-én a New York államban található Chautauqua Intézetben tartott előadást Salman Rushdie, világhírű indiai származású brit író. A pódiumbeszélgetés közben egy szélsőges iszlám eszmékkel szimpatizáló merénylő támadta meg a színpadon. A 24 éves férfi 10-15 alkalommal szúrta a nyakon a földön fekvő Rushdiet.

A támadót azonnal elfogták, a sérültet pedig kórházba szállították. Súlyos sérüléseket szenvedő író lélegeztetőgépre került, amiről azóta már lekerült. A hírek szerint maradandó egészségkárosodást szenvedett, nagy eséllyel a fél szemére megvakulhat.

Az indiai Bombayban, muszlim családban született Salman Rushdie az 1970-es években kezdte el az írói karrierjét. Az igazi áttörést a 80-as évek hozta meg számára, amikor a műveit több nyelvre fordították le, és a számos elismerésben részesült. A leghíresebb és legnagyobb botrányt az 1988-ban kiadott Sátáni Versek című regénye hozta magával. A regény megjelenése óta folyamatosan tartania kellett a mostanihoz hasonló merényletektől, mivel a muszlim közösség a istenkáromlással vádolja meg Rushdiet a regényben leírtak miatt.

A 80-as évek végén rengetegen tüntettek ellene a világ minden pontján. A legsúlyosabb, hogy Khomeini ajatollah, az iráni legfőbb vallási vezető fatvát hirdetett, vagyis felszólította minden muszlimot arra, hogy ölje meg az írót, és azokat akik kiadták a könyvet. A folyamatos fenyegetések tetőpontja az volt, amikor robbantásos merényletet szerveztek ellene. Ezután kapott rendőri védelmet, évtizedeken át védett házakban élt és álnevet használt. Nem rég egy interjúban arról beszélt, hogy lassan kezd az élete normális kerékvágásba visszatérni.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban