Na hlavný obsah

110 millió euró értékben igényelhetnek beruházási támogatást a mezőgazdászok

Január 31-én teszik közzé a felhívást, aminek célja a mezőgazdasági vállalatok fejlesztésének támogatása.

110 millió euró értékben igényelhetnek beruházási támogatást a mezőgazdászok

Samuel Vlčan (OĽANO) földművelésügyi miniszter örömét fejezte ki, hogy a decemberben bejelentett 170 millió euró értékű támogatás után, amely akkor az élelmiszeripari vállalkozásokat érintette, rövid időn belül egy újabb pályázati lehetőséget mutat be.

Az ún. 4.1-es felhívás, amelybe minden mezőgazdász bekapcsolódhat, része a Vidékfejlesztési programnak.  

„A pályázat keretén belül 110 millió euró kerül majd szétosztásra a mezőgazdászok között, amelyet technológiai fejlesztésre, valamint az épületek modernizációjára használhatnak. Tudom, hogy az érintettek már régóta vártak erre a felhívásra, így rendkívül fontos, hogy minél hamarabb sikeresen teljesítsük azt”

– magyarázta Vlčan.

Mivel a múltban bebizonyosodott, hogy a közbeszerzés is manipulálható, vagyis a Németországban 350 ezer euróért értékesített kombájn Szlovákiában akár 500 ezer euróba is kerülhetett, így ez alkalommal a szaktárca egy másik megoldást választott.

„Bevezetésre kerül az ún. katalógusár. Ez annyit jelent, hogy bizonyos paraméterek alapján meghatározásra kerül a technikai eszközök, valamint az építkezés kivitelezéséhez szükséges felszerelések ára, a jogosultak pedig ezt az összeget kapják majd kézhez. Így tulajdonképpen megszűnik a közbeszerzési eljárás, a pályázók pedig sokkal gyorsabban hozzájutnak a szükséges felszereléshez”

– tájékoztatott a tárcavezető.

Vlčan arra kérte a gazdálkodókat, hogy a korábban meghirdetett 50/2020 számú felhívás helyett válasszák inkább a most bemutatott 4.1-es pályázatot. Szerinte ugyanis azt a felhívást meg sem kellett volna hirdetniük.

A pályázók március 1-je és május 31-e között nyújthatják be a kérelmüket. Az elbírálást követően, az ügynökség már idén megkezdi a kifizetéseket.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban