Na hlavný obsah

A nyelvtörvény tervezett módosítása állítólag nem irányul a kisebbségek ellen

A kulturális minisztérium azt állítja, hogy az államnyelvtörvény tervezett módosítása semmiképpen sem irányul a kisebbségek ellen. A jogszabályi változtatások nem korlátozzák a nemzetiségi kisebbségek nyelvének használatát.

Foto: Gyimesi György Facebook oldala

„Martina Šimkovičová kulturális miniszter szerdán találkozott Gyimesi Györggyel, hogy megvitassák a törvényt” – tájékoztatott Petra Bačinská, a tárca szóvivője.

„Ismét olyan helyzetben vagyunk, amikor a közvélemény egy része az ellenzék támogatásával élezi a helyzetet, és indulatokat kelt a nemzetiségi kérdéssel kapcsolatban. Nagyon örülök, hogy Gyimesi György a találkozón elfogadta az érveinket és az államnyelvtörvény módosításának szükségességét alátámasztó okokat. Ezekből egyértelműen kiderül, hogy nem a nemzetiségi kisebbségek elleni támadásról van szó, hanem kizárólag az államnyelvünk védelméről“ – mondta Martina Šimkovičová, hozzátéve, hogy a találkozót Tomáš Taraba környezetvédelmi miniszter szervezte.

A nyelvtörvény módosítása kapcsán a Magyar Szövetség nemrég sajtótájékoztatót tartott, ahol Gubík Lászlónál, a párt nemrég megválasztott elnökénél is érdeklődtek a szlovákiai magyar sajtó jelenlévő munkatársai Gyimesi találkozójáról. Gyimesi már nem tagja a Magyar Szövetség elnökségének jelenleg a csicseri alapszervezet vezeti. Ezért is volt feltűnő és kérdéses, hogy miként képviselhette a közösséget és/vagy a pártot.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban