Na hlavný obsah

Lang Tamás: „Ezt meg kell tartani az emlékezetben“

Nyolcvan éve bombázták le Érsekújvárt.

A második világháború végén, nyolcvan éve, az amerikai légierő három pusztító bombázást hajtott végre Érsekújvár elen, 1944. október 7-én, 14-én és végül 1945 március 14-én. Marek Hudec író, publicista az elmúlt években a bombázások történetét, okait, hátterét kutatta, ennek kapcsán olyan személyekkel készített interjúkat, akik megélték az eseményeket, vagy valamilyen módon közvetlen információkhoz jutottak a történtekről. Köztük voltak azok a személyek is, akik a műsorban megszólalnak. A kutatómunka óta eltelt idő alatt azonban sokan meghaltak, történeteiket az utolsó pillanatban adták tovább az utókornak.

A podcastből kiderül:

  • hogyan emlékszik a történtekre egy túlélő, Matkovčík Anikó,
  • hogyan látja a történteket Lang Tamás, a Szlovákiai Zsidó Hitközségek Központi Szövetségének tagja, az Érsekújvári Zsidó Hitközség elnöke, akinek hiánypótló kutatásai a bombázásokra is kiterjednek,
  • és mit talált Ágh Péter, az egykori érsekújvári hivatalvezető az Amerikai Egyesült Államokban, amikor a családjában hallott történetek nyomán elindult, hogy felkutassa a bombázások okait?

Az összeállítást Paszmár Lívia készítette.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Podcast rovatban