Na hlavný obsah

Kenyértörés Rudolf Huliak és Andrej Danko között

Az SNS listáján parlamentbe került Nemzeti Koalíció vezetőjének renitenskedésevel tovább gyengülhet a nemzeti párt parlamenti frakciója és a kormánykoalíció egysége.

Kenyértörés Rudolf Huliak és Andrej Danko között
Foto: TASR/Jakub Kotian

Konfliktus alakult ki Andrej Danko és Rudolf Huliak között. Ez a nézeteltérés már odáig fajult, hogy a Szlovák Nemzeti Párt elnöke kijelentette, pártja frakciójának tagja soha többé nem ülhet mellé egy asztalhoz.

Az egész csörte onnan indult, hogy Huliak hozzáadta volna a frakció megnevezéséhez a saját mikropártjának, a Nemzeti Koalíciónak a nevét, azzal az indokkal, hogy a párt három parlamenti képviselője felelős a cselekedeteiért és erősítsék a pozíciójukat a kormánykoalícióban. Danko ezt a kísérletet árulásnak nevezte, és kijelenette, hogy nem változtatják meg a frakció nevét. Erre reagálva egy vasárnapi vitaműsorban Huliak elhatárolódott attól, hogy Andrej Danko a pártelnöke lenne.

Huliak később tovább eszkalálta a konfliktust. Kedden kijelentette, hogy a Nemzeti Koalíció három parlamenti képviselője támogatni fogja Hlas törekvéseit arra, hogy ő közülük kerüljön ki a házelnök. Erre a pozícióra Andrej Dankonak fáj a foga, emiatt több hónapja nyílt konfliktust vállal a Hlas SD-vel, akik továbbra is tartják magukat, hogy őket illeti ez a tisztség a koalíciós szerződés értelmében.

Járhat-e komolyabb következményekkel is a kormánykoalíció stabilitására nézve az SNS-es Andrej Danko és Rudolf Huliak konfliktusa? Erről kérdezte Szalay Zoltánt, a Denník N magyar hírportálja, a Napunk vezető szerkesztőjét Juhász László a csütörtöki Reggeliben.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban