Na hlavný obsah

A parlamentben folytatódik a konszolidációs csomag tárgyalása, az ellenzék szerint veszélyben lehet a járóbeteg-ellátás

21-en jelentkeztek be szóban a konszolidációs csomagról szóló parlamenti vitába

A parlamentben folytatódik a konszolidációs csomag tárgyalása, az ellenzék szerint veszélyben lehet a járóbeteg-ellátás
Foto: SITA/Milan Illík

Délelőtt befejeződtek a konszolidációs csomag második olvasatú vitájába írásban bejelentkezők felszólalásai. Ezt követően még 21 parlamenti képviselő jelentkezett szóban felszólalásra.

A csomagról gyorsított eljárásban tárgyal a törvényhozás kedd reggeltől, a szavazást csütörtökre tervezik.

Az intézkedések két részből állnak, egy nagyobb törvénymódosítási csomaggal közel kétmilliárd eurót takarítana meg az állam, emellett a pénzügyi átutalási adó bevezetése közel 700 millió euró bevételt jelentene az államkasszának.

A két javaslat vitáját összevonták, a pénzügyminisztérium és a kormánypárti képviselők több módosítást terjesztenek elő az eredeti javaslathoz képest, de a cél továbbra is 2,7 milliárd euró megtakarítása.

A vita középpontjában az ÁFA emelése áll, amelyet 20%-ról 23%-ra növelnének. Továbbá növelnék a cégek adóját bizonyos bevételi szint felett, és módosítanák a gyerekek utáni adóbónuszt és a szülői nyugdíjat​. A kormány célja, hogy a költségvetési hiányt a jelenlegi 6%-ról 2025-re 4,7%-ra csökkentsék.

Az ellenzéki PS képviselője Oskar Dvořák figyelmeztetett a szlovákiai járóbeteg-ellátás összeomlásának veszélyére a kormány konszolidációs intézkedései miatt.

Különösen az egészségügyi dolgozók bérének lassabb emelését és az új tranzakciós adót kritizálta, amelyek szerinte súlyosan érintik a rendelőket és növelhetik a betegek költségeit.

(ujszo.com, bumm.sk)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban