Na hlavný obsah

A munkaügyi minisztérium változást javasol a munkakeresők anyagi támogatásában

A munkaügyi minisztérium elvenné vagy lerövidítené a pénzügyi támogatást azon álláskeresőktől, akik visszautasítják az állásajánlatukat.

A munkaügyi minisztérium változást javasol a munkakeresők anyagi támogatásában
Foto: TASR/Jaroslav Novák

A javaslat célja, hogy minél több szlovák állampolgárt foglalkoztassanak, mivel jelenleg mintegy 90 000 üres álláshely van a munkaerőpiacon. Erik Tomáš (Hlas) munkaügyi miniszter szerint a javaslat már jövő májusban vagy júniusban hatályba léphet.

„Ha olyan ember, aki munkaképes, elutasítja a megfelelő állásajánlatot, elveszíti az anyagi szükség esetén járó támogatást. Egy egyén esetében a támogatás összege 2025. január 1-jétől 86 euró 50 cent.“ – tájékoztatott a tárcavezető.

Hozzátette, hogy a munkafegyelem megszegése is ok lehet a támogatás megvonására. Továbbá hangsúlyozta, hogy az intézkedések nem vonatkoznak majd azokra az egyénekre, akik egészségügyi vagy szociális okok miatt nem vállalhatnak munkát.

Tomáš felhozta, hogy a mezőgazdasági és környezetvédelmi minisztériumokkal együtt tervez új munkapozíciókat kialakítani a régiókban, hogy a kisebb falusi munkák lakhelyen kívül is végezhetők legyenek.

A javaslat magába foglalja az aktivizációs támogatás három csoportját is: azokat, akik kisebb falusi munkákat végeznek, ők közel 90 eurót kapnak a jövő év elejétől; ha ez mellett tovább művelődnek, 130 eurót kapnak; azoknak pedig, akik munka mellett kapják a támogatást, 176 euró jut.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban