Na hlavný obsah

100 éves lett Jimmy Carter volt amerikai elnök

1977 és 1981 között volt hivatalban a 2002-ben Nobel-békedíjat kapott Carter.

100 éves lett Jimmy Carter volt amerikai elnök
Foto: TASR/AP/David Goldman

100 éves lett Jimmy Carter, aki 1977 és 1981 között volt az Egyesült Államok 39. elnöke. 1978-ban, elnöksége idején az Egyesült Államok bábáskodott az Izrael és Egyiptom közötti békeszerződés megkötése felett, egy évvel később pedig az USA és a Szovjetunió aláírta a SALT II szerződést, amely korlátozta a nukleáris hordozórakéták fejlesztését.

2002-ben Nobel-békedíjat kapott a nemzetközi konfliktusok békés megoldásához való jelentős hozzájárulásáért. Carter 1974 decemberében jelentette be elnökjelöltségét. Az 1976. november 2-i választásokon legyőzte a republikánus Gerald Fordot.

Jimmy Carter hivatali ideje 1977. január 20-tól 1981. január 20-ig tartott, amikor a republikánus Ronald Reagan váltotta őt a Fehér Házban.

Carter legnagyobb teljesítményének a nemzeti energiapolitika megalkotását és a kormányzati reformot tartják. Ennek keretében jött létre az Energiaügyi Minisztérium és az Oktatási Minisztérium.

Szorgalmazta továbbá a környezet védelmét célzó szigorúbb jogszabályok elfogadását. A nemzetközi politikában a legnagyobb teljesítménye a Panama-csatorna megállapodás megkötése, az Egyiptom és Izrael közötti Camp David-egyezmény aláírása, a diplomáciai kapcsolatok kialakítása Kínával és a stratégiai fegyverek számának csökkentése.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban