Na hlavný obsah

Vidéki ballada az amerikai álomról

Vidéki ballada az amerikai álomról, ezzel a címmel írt még 2016-ban sikerkönyvet egy akkor harminckét éves tengerentúli fiatalember.

Vidéki ballada az amerikai álomról

Csakhamar bestsellerré lett művében az Egyesült Államok legszegényebb régiójában, az Appalachia vidékén eltöltött nehéz gyermekkorának, egyben saját társadalmi felemelkedésének állított emléket, betekintést nyújtva, egykori pátriájának opioidkrízissel, szegénységgel, munkanélküliséggel és az ebből fakadó kilátástalansággal átitatott világába.

A kötet népszerűségében az olvasók körében az is szerepet játszott, hogy éppen megjelenésének évében választották meg az USA 45. elnökévé Donald Trumpot, nem kis részben a fehér munkásosztálybeliek szavazatainak köszönhetően, ami akkoriban óriási meglepetést okozott, és azóta sem feltétlenül érthető, hogy a kékgallérosok miért láthatták megmentőjüket az elithez tartozó milliárdosban.

Sokan erre a kérdésre remélték meglelni a választ J. D. Vance könyvében, aki azóta politikussá lett, republikánus szenátorrá, sőt mostanra az általa korábban még Amerika Hitlerének nevezett, de egy köpönyegváltással azóta istenített Trump alelnökjelöltje.

Nagy Gábor külpolitikai újságíróval, a HVG vezető szerkesztőjével, rendszeres tengerentúli kalauzunkkal Rácz Vince beszélgetett.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Nappali rovatban