Na hlavný obsah

Ébresztő: a klímaváltozás ránk rúgta az ajtót

A klímaváltozás hatásai egyre súlyosabban mutatkoznak meg régiónkban is. Fullasztó hőség és szárazság után özönvízszerű esőzések és évtizedes árvizek sújtják a térségünket.

Ébresztő: a klímaváltozás ránk rúgta az ajtót
Foto: DALL.E

Az első tudományos előrejelzések, amelyek az időjárási szélsőségek gyakoriságának növekedésére figyelmeztettek, már a 20. század közepén megjelentek.

Az 1970-es években a klímakutatók először mutattak rá az üvegházhatású gázok növekvő koncentrációjára és annak lehetséges hatásaira, köztük az éghajlatváltozásra, amely hosszú távon szélsőségesebb időjárási eseményeket eredményezhet.

Az 1990-es években az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testülete (IPCC) kezdte el rendszeresen publikálni jelentéseit, amelyekben már világosan megfogalmazták, hogy a globális felmelegedés eredményeképp számítani kell hőséghullámokra, áradásokra, és egyéb időjárási szélsőségekre.

Ezek a jelentések konkrétan figyelmeztettek arra, hogy az olyan régiókban is, mint Közép- és Kelet-Európa, egyre gyakoribbak lesznek az ilyen események, noha az akkori éghajlati helyzet még viszonylag stabilnak volt mondható​. Ma mindez már a realitás, a klímaváltozás ránk rúgta az ajtót.

Milyen kihívásokkal kell szembenéznünk rövidtávon? Erről kérdezte Miklós László volt környezetvédelmi minisztert,  a Magyar Tudományos Akadémia külsős tagját Kálmán Norbert a hétfői Reggeliben.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Kultúra | Tudomány rovatban