Na hlavný obsah

Áradások sújtják Szlovákiát

A Duna hétfőről keddre virradóra tetőzhet, a pozsonyi szakaszon elérheti a 930 centimétert is.

Áradások sújtják Szlovákiát
Foto: TASR/Jaroslav Novák

A Duna pozsonyi szakaszán életbe lépett a harmadik árvízvédelmi fokozat vasárnap, a Morva folyóra ez már szombattól érvényes. A főváros több pontján építettek árvízvédelmi gátakat a hétvégén. A Duna folyamatosan emelkedő szintje miatt leállították a hajóforgalmat – tájékoztatott a belügyi tárca.

A fővárosban több útszakasz járhatatlan a rossz időjárás miatt. A villamosok közlekedése Óváros kivételével szünetel, több trolibuszjárat terelt útvonalon közlekedik. A D2-es autópálya egy részét a Pozsony felől Zohor felé vezető kijárat közelében elöntötte a víz. Lezárták a Devényi és a Bécsi utat, járhatatlan a Pozsonyi és a Gbelská, valamint az Istrijská utca. A Patrónka és a pozsonyi állatkert közötti aluljárót is elöntötte a víz.

Szombaton a Szlovák Vízgazdálkodási Vállalat a Morva folyó Dévény és Dévényújfalu közötti szakaszán már elkezdte, vasárnap a Károlyfalui öböl körül, Dévényben, majd az Óvárosban folytatták a gátépítést. Emiatt nem lehetett parkolni a Fajnor rakparton. A Tyrš rakpart parkolóját már szombaton lezárták.

Peter Bubla, Pozsony szóvivője arra kérte a lakosságot, hogy a biztonság érdekében tartsák tiszteletben a helyszínen található információkat és jelzéseket.

A Duna várhatóan holnaptól keddig tetőzik, a folyó pozsonyi szakaszán a vízszint elérheti a 930 centimétert – jelentette ki Tomáš Taraba környezetvédelmi miniszter (SNS).

Rámutatott, hogy a pozsonyi partvidéket 20 óráig teljesen biztosítani kell az árvíz ellen. Úgy véli, hogy a város megmenekül. „A probléma – amit nem tudunk ellenőrizni – az, hogy különösen a hegyvidéki területekről nagyon erősen áradnak a patakok. Kuchynában van egy teli víztározó, amely szintén kezd már kiönteni” – mondta.

A Morva folyónak szerinte nem szabadna túlcsordulnia. Hangsúlyozta, a bősi vízierőmű gátja fontos árvízi védelmet biztosít.

A rendkívül rossz időjárás tekintetében a legkritikusabb a helyzet a Záhorie – Hegyhát régióban. A biztonsági- és mentőalakulatok teljes bevetésen vannak, munkájukat a katonák segítik, mintegy 100-an vannak a terepen – mondta el Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) belügyminiszter a TA3 vasárnapi vitaműsorában.

„A helyzet a szombatról vasárnapra virradó éjszaka vált kritikussá. Vasárnap már számos kármentesítési munka folyik, elsősorban Hegyhát, Kuchyna, Stupava és a pozsonyi árvíz sújtotta területekről van szó” – mondta.

A belügyi tárca vezetője szerint a helyzetet jelenleg ellenőrzés alatt tartják.

A Tűzoltó és Műszaki Mentőszolgálat szombaton a Holics és a csehországi Hodonín között a Morva folyó fölött átívelő hídon közel másfél méter magas, 400 méter hosszú mobil árvízvédelmi gátat épített. A folyó óránként mintegy 10 centiméteres sebességgel emelkedett.

A tartósan rossz időjárás miatt a Szakolcai Járási Hivatal szombat este rendkívüli helyzetet hirdetett a járás területén, melynek értelmében a lakosoknak együtt kell működniük a mentőszolgálatokkal és az érintett községekkel és városokkal az árvízvédelmi munkálatok biztosításában. Szakolca város arról számolt be, hogy a területén a helyzet egyelőre normális és komolyabb problémák nélkül zajlik, bár a patakok vízszintje reggel óta emelkedett.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban