Na hlavný obsah

A héten szavaznak Šimečka visszahívásáról, Pellegrini Ficóékkal ebédelt, alakul a kormány Nemzetiségi Tanácsa

Belpolitikai összefoglaló Szilvássy Józseffel.

Úgy tűnik a kormánypártok megegyeztek a parlament ellenzéki alelnökének leváltásában, de az ellenzék sem hagyja magát. Az államfő a parlamenti pártok elnökeivel egyeztet az ellenzéki politikusokkal külön találkozik majd. Alakul a kormány Nemzetiségi Tanácsa amelyben magyarok is lesznek.

Összezárni látszik a kormánykoalíció Šimečka leváltása kapcsán ugyanakkor a Fico érvei miszerint olyan alapítványok kaptak állami támogatást, amelyek Šimečka egyes családtagjaihoz kötődnek, és felmerült a manipuláció gyanúja a támogatások elosztása során. Ugyanakkor az ellenzék is rámutatott a tényre, hasonló alapítványokon keresztül, hogy kormánypárti képviselők is jutottak hasonló támogatásokhoz.

A köztársasági elnök csütörtökön fogadta a kormánypártok vezetőit, az ellenzéki pártok képviselőit pedig jövő héten fogadja. A kormányfő, Robert Fico ellen májusban elkövetett merénylet után az akkor még hivatalban lévő államfő, Zuzana Čaputová és a megválasztott elnök, Peter Pellegrini tárgyalóasztalhoz hívták a parlamenti pártok vezetőit, hogy lecsillapítsák a kedélyeket és csökkentsék a társadalmi feszültséget. A találkozó végül meghiúsult.

Alakul a kormány Nemzetiségi Tanácsa, a tagokat a kisebbségi szervezetek delegálhatják, hét magyar, négy roma, három ruszin, valamint 2-2 cseh és ukrán tagja lesz. A tanács a kormány szakértői, tanácsadói, koordináló és kezdeményező szerve lesz nemzetiségi kisebbségi és etnikai kisebbségi ügyekben, továbbá tanácsadó szervként működik a Regionális vagy kisebbségi nyelvek európai kartája és a Nemzeti kisebbségek védelméről szóló keretegyezmény átvételénél.

Közéleti-politikai összefoglaló Szilvássy József újságíróval a Pátria Rádióban. A műsort Kálmán Norbert vezette.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban