Na hlavný obsah

A zene bejön, de a közönség nem mindig

A szlovákiai magyar könnyűzene helyzetéről

A könnyűzene bár a kultúránk szerves része, de mégis mostohagyereknek számít a szlovákiai magyar közegben. Mivel alapvetően egy populáris műfajról van szó, ezért sokan elvárják, hogy a pop- és rockzenekarok megálljanak a saját lábukon. Viszont bemutatkozási lehetőségből meglehetősen kevés van idehaza. Ezért szlovákiai magyar zenészként nehéz komoly ismertségre szert tenni, szinte lehetetlen professzionális karriert építeni. Miközben rendszeresen halljuk, hogy minden szinten nagy szükség volna a fiatal nemzedékek bevonására. És lelkes zenekarokból is akad bőven. Mégsem alakult ki az elmúlt évtizedekben egy pezsgő zenei életet.

Gasparik Maja és Köteles Szabolcs ennek a témának járt utána.  Ahány zenész, előadó, zenekar, annyi meglátás. A teljesség igénye nélkül egy kötetlen beszélgetésre került sor, melynek első részében Gasparik Fecóval (Arizóna) és Csiba Gábor Csibusszal (Gomoly) zenekaralapításról, koncertezési lehetőségekről, falunapokról, műszaki hatéról, promócióról, zenehallgatási szokásokról beszélgettünk.  

A beszélgetés második részében Szabó Gáborral (Gorlo Volka), Gasparik Fecóval (Arizóna) és Csiba Gábor Csibusszal (Gomoly) a szakmai megmérettetésekről, külső segítségről, bevételi forrásokról, zenei platformokról és a menedzsment fontosságáról beszélgettünk.  

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Nappali rovatban