Na hlavný obsah

A kormányfő támogatja Andrej Danko jelölését a házelnöki posztra

Robert Fico beszélt Michal Šimečka, a parlament alelnöki tisztségéből való leváltása végett összehívott parlamenti ülésről is.

A kormányfő támogatja Andrej Danko jelölését a házelnöki posztra
Foto: TASR/Martin Baumann

A parlament elnöki posztjára vagy az SNS vezetője, Andrej Danko kerülhet, vagy a választási időszak végéig Peter Žiga, a parlament alelnöke vezeti a parlamentet – jelentette ki Robert Fico kormányfő a Szlovák Rádió vitaműsorában.

A miniszterelnök támogatja Andrej Danko jelölését, de a parlament csak akkor fogja őt megválasztani, ha a koalícióban 100 százalékos egyetértés lesz erről.

A kormányfő megerősítette, hogy a szeptemberi ülésszakon nem választják meg az új parlamenti elnököt, hozzátéve, hogy előbb a konszolidációval vagy az állami költségvetés elkészítésével kellene foglalkozni. Hangsúlyozta, a parlament működése garantált.

A Hlas képviselői nélkül nem lehet megnyitni a parlamenti ülést, amelyet Michal Šimečka, a parlament alelnöki tisztségéből való leváltása végett hívtak össze – állítja a miniszterelnök.

Hangsúlyozta, minden a Hlas kezében van, a koalíciónak nincs elég képviselője ahhoz, hogy nélküle megnyissa az ülést.

„A Hlas-nak meg kell mondania, hogy akarja-e, hogy Michal Šimečka távozzon a posztjáról, a párt egyelőre nyomást gyakorol rá, hogy magától mondjon le” – fogalmazott Robert Fico.

A kormányfő cáfolta, hogy már elkészült volna a lex merénylet 2 törvénycsomag. Mint mondta, más prioritások elsőbbséget élveznek.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban