Na hlavný obsah

Cáfol a kormány: a SIS-nek nincs Pegasus-a

Robert Kaliňák (Smer) védelmi miniszter komolytalannak tartja Denník N információit a Pegasus lehallgatórendszer beszerzéséről. Kiemelte, hogy ennek a rendszernek a működése ellentétes lenne a jelenlegi szlovák jogszabályokkal.

Cáfol a kormány: a SIS-nek nincs Pegasus-a
Foto: TASR/Ján Krošlák

„Ezt a rendszert ráadásul nem könnyű megvenni, rendkívül drága és a működtetése is sokba kerül“ – mutatott rá Kaliňák a kormányülés után.

Az információk hitelességét Matúš Šutaj Eštok (Hlas) belügyminiszter is megkérdőjelezte még a kormányülés előtt. A vásárlásról nincs információja.

Az ellenzék képviselői az állampolgárok magánéletébe és biztonságába való soha nem látott beavatkozástól tartva reagáltak a megjelent információkra.

„Ha a titkosszolgálat valóban rendelkezik ezzel a potenciálisan veszélyes és nagyon ellentmondásos eszközzel, az minden állampolgár magánéletét fenyegeti. És ha nincs rá ellenőrzése, az alapvető veszélyt jelent a demokratikus elvekre“ – mondta Zuzana Števulová, a PS képviselője.

František Majerský a Kereszténydemokrata Mozgalom képviselője kéri, hogy a SIS igazgatója jelenjen meg a képviselők előtt, és adjon egyértelmű magyarázatot, hogy a szóban forgó Pegasus rendszer a titkosszolgálat tulajdona-e, és tervezi-e annak használatát.

Zuzana Morávková, a SIS szóvivője elmondta, hogy a titkosszolgálati tevékenység módszerei, formái és eszközei, beleértve az információtechnológiai eszközöket is titkosítottak. A Denník N forrásai szerint a SIS a mikrofonok, kamerák és mobiltelefon-kijelzők figyelésére szolgáló eszközt szerezhetett be. Tájékoztatásuk szerint ez nem más, mint a Pegasus rendszer.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban