Na hlavný obsah

Több száz iskolában volt bombariadó kedden reggel

Bombafenyegetés miatt korlátozták a belépést a kassai városháza épületébe, és Csehországban is több száz iskola kapott fenyegető e-mailt.

Több száz iskolában volt bombariadó kedden reggel
Balról jobbra: Tomáš Drucker (Hlas) oktatási miniszter, Matúš Šutaj Eštok (Hlas) belügyminiszter és Rastislav Polakovič országos rendőrfőkapitány-helyettes. Foto: TASR/Dano Veselský

Szlovákiában kedden reggel mintegy 270 iskolából jelentettek bombát. A helyzetet a rendőrök ellenőrizték, de egyelőre nem igaolódott be a bombaveszély. Az esetet terrortámadásként vizsgálják.

Az oktatási minisztérium azt tanácsolta az érintett iskoláknak, hogy 11.00 órakor függesszék fel a tanítást. Matúš Šutaj Eštok (Hlas) belügyminiszter, Tomáš Drucker (Hlas) oktatási miniszter és Rastislav Polakovič országos rendőrfőkapitány-helyettes sajtótájékoztatón jelentette be a hírt.

Šutaj Eštok elmondása szerint minden iskolában ellenőrzik, hogy valós fenyegetésről van-e szó. Polakovič kijelentette, hogy az elkövető 25 évtől életfogytig tartó börtönbüntetésre számíthat.

Drucker szerint az oktatási minisztérium is felszólította az iskolákat, hogy ellenőrizzék a reggel óta beérkezett e-maileket, és hozzátette, hogy a tárca honlapján elérhető a válságterv az ilyen események kezeléséről.

Csehországban több száz iskola kapott kedden fenyegető e-mailt, amelyben azt írták, hogy aknákat helyeztek el bennük. A cseh rendőrség az X közösségi hálón azt írta, hogy ellenőrzik a fenyegető e-mailt. Hozzátette, hogy jelenleg nincs konkrét információja arról, hogy bárki is veszélyben lenne.

A cseh rendőrségi vezetés szerint a terrorizmus, szélsőségesség és kiberbűnözés elleni küzdelem nemzeti központja is dolgozik az ügyön.

Bombafenyegetés miatt ideiglenesen korlátozták a belépést a kassai városháza épületébe. Az önkormányzat arról tájékoztatott, hogy fenyegető e-mailt kaptak, amelyben az állt, hogy a szomszédos parkolóban egy gépjármű alvázán robbanóanyag található.

„A rendőrség elővigyázatossági biztonsági intézkedéseket tett, hogy megerősítse vagy megcáfolja a gyanút” – mondták el.

A bombariadóról szóló névtelen fenyegető e-mailt több kassai iskola igazgatója is megkapta.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban