Na hlavný obsah

Egyre erősödik a szélsőjobb Németországban

Az Alternatíva Németországnak (AfD) jobboldali párt nyerte meg a vasárnap tartott tartományi választásokat a németországi Türingiában, és a szomszédos Szászországban minimálisan maradtak le a győzelemről.

Egyre erősödik a szélsőjobb Németországban
A szélsőjobboldali Alternatíva Németországnak (AfD) választási plakátja a „Keleten kel fel a nap” szlogennel Türingia szövetségi tartományban lévő Jéna egyik utcájában. Foto: TASR/AP/Markus Schreiber

Történelmi győzelmet zsebelhetett be a hétvégén a szélsőjobboldalinak tartott AfD párt a németországi Türingiában, ahol a hétvégi tartományi választásokat toronymagasan nyerte meg a Kereszténydemokrata Unió előtt.

Az eredményektől függetlenül továbbra is valószínűtlen, hogy az AfD hatalomra tud kerülni a kelet-németországi tartományban, hiszen nincs meg az abszolút többségük, a többi párt pedig elzárkózik attól, hogy a szélsőjobboldaliként jellemzett formációval együttműködjön.

Vajon mi állhat a szélsőjobb németországi térnyerésének hátterében? Ezt a kérdést Nagy Attila Tibor politikai elemzőnek tette fel Juhász László a keddi Reggeliben.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban