Na hlavný obsah

Kirabolt veterán és faképnél hagyott koalíciós partnerek

Belpolitikai összefoglaló Szilvássy Józseffel.

A Szlovák Nemzeti Felkelés 80. évfordulóját külföldi vendégek nélkül részvétele nélkül rendezték meg az ország vezetői. Továbbra is feszült kapcsolatban a koalíciós partnerek a házelnöki posztér folyó háttérharcok miatt. A szeptember elsejei évfordulón egy memorandumban erősítették meg Szlovákia EU és NATO tagságát a legfelsőbb közjogi méltóságok.

Hiába rendezte nagyszabású megemlékezést kormány, a szomszédos országok és az EU-, valamint a NATO-tagállamok részéről egyetlen kormányfő vagy államfő sem jött el.

Pellegrini államfővé választása óta a parlament házelnökének pozíciója betöltetlen. Ez a poszt a koalíciós szerződés szerint a Pellegrini alapította Hlasnak jár, de bejelentkezett érte az SNS-t vezető Andrej Danko is akit Fico is támogat ambícióiban, ez viszont visszatérő feszültségeket generál a kormánykoalícióban.

Szlovákia külpolitikai irányultságáról írt alá közös memorandumot Peter Pellegrini államfő, Robert Fico (Smer) miniszterelnök és Peter Žiga (Hlas) megbízott házelnök. A memorandum aláírására a parlament történelmi épületében került sor vasárnap délelőtt. A nyilatkozatban a köztársasági elnök, a kormányfő és a házelnök megerősítették elkötelezettségüket az Európai Unió és a NATO mellett.

Közéleti-politikai összefoglaló Szilvássy József újságíróval a Pátria Rádióban. A műsort Kálmán Norbert vezette.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban