Na hlavný obsah

Elemző: nem látni, miért jó Pozsonynak, hogy elveszítette a Globsecet

Az ukránok fokozatosan haladnak előre a kurszki területeken, viszont egyre többet veszítenek odahaza, a donbaszi régióban.

Elemző: nem látni, miért jó Pozsonynak, hogy elveszítette a Globsecet
Peter Pellegrini még miniszterelnökként mond beszédet a 2019-es pozsonyi Globsec nemzetközi biztonsági konferencián. Foto: TASR/Dano Veselský

Miközben az ukránok tovább portyáznak a kurszki orosz területeken, az otthoni donbaszi védelmük darabjaira hullik és az orosz támadók már csupán alig néhány kilométerre vannak a sajtóban sokat emlegetett Pokrovszk városától.

A nemzetközi döntéshozók egy meghatározó hangja is támogatólag szólt az ukránok kurszki offenzívájáról, azonban mostanra már inkább az a kérdés, hogy megérte-e ezt az erőfeszítést az ukránoknak, ha otthon egyre rosszabbul állnak a dolgok.

Először nem Pozsonyban, hanem Prágában rendezték meg a Globsec nemzetközi biztonsági konferenciát. A cseh Nemzetközi Kérdések Egyesületének tagja Pavel Havlíček úgy nyilatkozott, hogy „a Prágában megtartott konferencia jó lehetőség számukra, hogy reklámozzák a pozíciójukat, a külpoltikai és védelmi területen“. Peter Pellegrini államfő és a szlovák kormány képviselői elutasították a fórumon való részvételt.

A kurszki offenzívával párhuzamosan összeomlóban lévő ukrán védelemről és a szlovák diplomáciát a Globsec konferencia elvesztése miatt ért veszteségéről beszélgetett Rácz András poszt-szovjet térségi szakértővel, a Német Külpolitikai Társaság, a DGAP kutatójával, a Budapesti Corvinus Egyetem oktatójával Kálmán Norbert a hétfői Reggeliben.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban