Na hlavný obsah

A vihar szemében – A tűzből mentett művészet

Még bő három héten át, szeptember 22-éig megtekinthető az ukrán szecessziós művészetet bemutató vándorkiállítás a Szlovák Nemzeti Galériában.

Foto: Slovenská národná galéria

A vihar szemében címmel megrendezett tárlat Madridot, Kölnt és Brüsszelt követően közvetlenül Bécsből érkezett Pozsonyba, innen pedig Szófiába utazik tovább. Az osztrák fővárosban, a Belvederben bemutatott művek nem mindegyikét vonultatják fel a Rázus rakparton, egy részük ugyanis a londoni királyi művészeti akadémia termeibe vándorolt.

Az alkotások 2022 novembere óta vannak úton, akkor mentették ki őket az ukrajnai golyó- és rakétazáporból. A kiállítás nemcsak művészeti, hanem társadalmi-politikai jelentőséggel is bír, mivel nemcsak, hogy érzékletes képet nyújt Ukrajna kulturális örökségéről, de szolidaritást kifejező kulturális diplomáciai gesztus is egyben. Az ukrán kurátorok, Konstantin Akinsha és Marina Drobotiuk munkáját a szlovák partnerintézmény munkatársai is segítették.

Hushegyi Gábor esztétával, a Művészetkritikusok Nemzetközi Szövetségének tagjával, korábbi alelnökével, volt kulturális diplomatával Rácz Vince beszélgetett.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Nappali rovatban