Na hlavný obsah

Brüsszel reagált, miért nem segített Magyarországnak és Szlovákiának az olajszállítás megszakadása ügyében

Az Európai Bizottság (EB) nem tesz eleget Magyarország kérésének, és nem kezd konzultációkat Ukrajnával a Lukoil orosz vállalat ellen bevezetett szankciók miatt. Az Oroszországból Magyarországra irányuló olajszállítmányokra ugyanis nem vonatkoznak szankciók - közölte az EB vasárnap az ATV-vel.

Brüsszel reagált, miért nem segített Magyarországnak és Szlovákiának az olajszállítás megszakadása ügyében
Foto: TASR/Jaroslav Novák

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön azt mondta, jó esély van arra, hogy a MOL magyar olajipari vállalat képes lesz megkötni a vonatkozó megállapodásokat, hogy ne legyen akadálya az Ukrajnán keresztül Magyarországra irányuló kőolajszállításnak.

Gulyás szerint sem Magyarország, sem Szlovákia nem kapott támogatást Brüsszelből.

„Sőt, azt látjuk, hogy Brüsszel nem nyújt védelmet az uniós tagoknak egy olyan Európai Unión kívüli ország magatartásával szemben, amely megsérti az unióval kötött társulási megállapodást” – zárta Gulyás.

„Az, hogy az Európai Bizottság elutasította a kérésünket, és nem lép, azt bizonyítja, hogy az ukrán kormányt Brüsszel utasította erre a lépésre” – mondta Szijjártó Péter magyar diplomácia vezető szombaton Tihanyban, a Tranzit fesztiválon.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Titulka rovatban