Na hlavný obsah

Az államfő beszéde, a kormányfő harca, egy tanácsadó menesztése

Belpolitikai összefoglaló Szilvássy Józseffel.

Robert Fico betámadta az ellenzék vezérét, akit leváltana parlament alelnöki posztjáról és családtagjait is pellengére állította. Kommentháború a facebookon, ami azonnali elbocsájtással járt – egy miniszterelnöki tanácsadó rövid története. Előkerült az államfő aki kommentálta az utóbbi hetek viharos történéseit.

Fico közölte, azt sosem fogja vitatni, hogy a parlamenti választás eredménye alapján az ellenzéknek joga van egyes parlamenti funkciók betöltésére. „A legerősebb ellenzéki párt elnöke lett a parlament egyik alelnöke, de ez a poszt nem konkrét személyt illet, hanem az ellenzék képviselőjét” – mondta a kormányfő. Meggyőződése, hogy Šimečka azért szervezi a tüntetéseket, hogy a családja anyagi érdekeit védje, és ezért nem lehet tovább a parlament alelnöke.

Felmentette miniszterelnöki tanácsadói pozíciójából Robert Fico kormányfő Eduard Chmelárt, aki a közösségi hálón jelentette be, hogy azonnali hatállyal távozik. Elmondása szerint azért került sor a menesztésére, mert kritikával illette Štefan Kuffa környezetvédelmi államtitkárt, aki egy hétvégi színházi előadás közben rendezett botrányt.

Peter Pellegrin hirtelen előkerült. A majd másfél hónapja „nyaraló” köztársasági elnök aki a nyár folyamán nem igazán adott életjelet magáról, hirtelen szükségét érezte annak, hogy megbékélésre szólítson fel. Majd a kormány döntései ellen demonstrálókat kezdte kritizálni.

Közéleti-politikai összefoglaló Szilvássy József újságíróval a Pátria Rádióban. A műsort Kálmán Norbert vezette.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban