Na hlavný obsah

Klasszikusok új köntösben és társadalmi felelősségvállalás a színházban

Szabó Viktor a Nappaliban.

A Nappali vendége ezúttal Szabó Viktor volt, akit Récsei Noémi színészi pályafutásáról és legújabb kihívásairól kérdezett. Szabó Viktor 2012 óta a Komáromi Jókai Színház színművésze, 2022-től pedig a társulat vezetője és művészeti tanácstag.

Szó esett legújabb filmszerepéről is, a 2024-ben bemutatott Spiaci účet (Alvó számla) című filmről, amelyben Willy Dietrich halálosztagos náci tiszt karakterének megformálása jutott Szabó Viktornak. A film páratlan kritikai visszhangot váltott ki. A beszélgetés során Viktor elmondta, hogy a nyári hónapokat pihenésre és színházi felkészülésre fordítja.

S mi a helyzet a társadalmi törekvésekkel? „Igen, ez számomra valóban fontos” – válaszolta a színművész, amikor Noémi a társadalomjobbító szándékairól érdeklődött. Kiemelte, hogy meggyőződése szerint a színház nem csupán a szórakoztatás szerepét tölti be, hanem elengedhetetlen része a társadalmi felelősségvállalásnak is.

Úgy véli, hogy egy teátrum lehetőséget kell, hogy kínáljon arra, hogy a társadalom problémáira reflektáljon, és pozitív változásokat indítson el, továbbá szintén a színház dolga, hogy tükröt tartson a világ elé, párbeszédet indítson el, és változást generáljon ott, ahol arra leginkább szükség van.

A beszélgetés végén Szabó Viktor betekintést nyújtott a Komáromi Jókai Színház 2024/2025-ös évadának kulisszáiba. A „Színezd újra – klasszikusok mai szemmel” koncepció különösen figyelemre méltó, hiszen klasszikus történetek új köntösben, modern szemlélettel kerülnek terítékre.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Nappali rovatban