Na hlavný obsah

Továbbra sem ismeri el az EU a venezuelai elnökválasztás hivatalos eredményét

Továbbra sem ismeri el az EU a venezuelai elnökválasztás hivatalos eredményét - olvasható az EU Külügyi Szolgálatának vasárnap este közzétett közleményében.

Továbbra sem ismeri el az EU a venezuelai elnökválasztás hivatalos eredményét
Foto: SITA/AP

A nemzetközi választási megfigyelők jelentései egyértelműen megállapítják, hogy a július 28-i venezuelai elnökválasztás nem felelt meg a választási integritás nemzetközi normáinak – áll a szövegben. Az ellenzék által közzétett és több független szervezet által felülvizsgált választásijegyzőkönyv-másolatok azt mutatják, hogy Edmundo González Urrutia ellenzéki elnökjelölt lett jelentős többséggel a választás győztese – közölte a külügyi szolgálat.

Az Európai Unió a választási jegyzőkönyvek további független ellenőrzését kéri, lehetőség szerint egy nemzetközileg elismert szervezet által. Felszólítja továbbá a venezuelai hatóságokat, hogy vessenek véget az ellenzék és a civil társadalom tagjaival szembeni önkényes letartóztatásoknak, az elnyomásnak és erőszakos retorikának, és engedjék szabadon az összes politikai foglyot – áll a közleményben.

(mti)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban