Na hlavný obsah

Orbán Viktor Tusványoson: A háború után 500 éve nem tapasztalt világrendszerváltozás jön

A háború után 500 éve nem tapasztalt világrendszerváltozás jön, a következő évtizedekben vagy akár évszázadokban Ázsia lesz a világ meghatározó központja, Európa pedig eldöntheti, hogy skanzenné válik vagy beszáll a világversenybe - mondta Orbán Viktor szombaton Tusnádfürdőn.

Orbán Viktor Tusványoson: A háború után 500 éve nem tapasztalt világrendszerváltozás jön
Orbán Viktor miniszterelnök (k) elõadást tart a 33. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban az erdélyi Tusnádfürdõn 2024. július 27-én. Mellette Németh Zsolt, az Országgyûlés külügyi bizottságának fideszes elnöke (b) és Tõkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke (j). Foto: MTI/Veres Nándor

Orbán Viktor a 33. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor zárónapján megtartotta a szokássá vállt beszédét, ahol minden évben ismerteti terveit a saját politikai közösségének és a nagyvilágnak. Ezekben a beszédekben leginkább Magyarország külpolitikai irányvonalát határozza meg, ahogy azt idén is tette. Tíz évvel ezelőtt szintén Tusnádfürdőn hírdette ki az illiberális demokráciát.

A magyar miniszterelnök az előadásában arról beszélt, hogy az európai politika összeomlott, mert Európa „önsorsrontás“ árán az USA demokrata párti politikáját követi. Orbán hangsúlyozta, hogy a hatalmi rendszer lényegét eddig jelentő Párizs-Berlin tengely már nem létezik, és Lengyelország akar lenni a kontinens első számú amerikai támaszpontja.

A miniszterelnök ezután keményen nekiment Lengyelországnak is. A magyar kormányfő kijelentette, hogy a lengyelek a legszemforgatóbb és a legálságosabb politikát csinálják egész Európában, hiszen „önfeledten üzletelnek az oroszokkal“, miközben ugyanezért morálisan kioktatják Magyarországot.

Orbán beszélt a nemzetközi politikában viszályokat keltő békemissziójáról is. Szerinte a békemisszió, túl a béke megcélzásán, azt is sürgeti, hogy Európa önálló politikát folytasson. Szerinte a Nyugat „világmérceként“ tekintett magára, mivel eddig ők diktátálták az értékeket, amelyek meghatározták a világ irányvonalát. A magyar miniszterelnök arról beszélt, hogy bár a Nyugat most is kiadta az utasítást, hogy a világ morális alapon foglaljon állást Oroszország ellen és a Nyugat mellett, ezzel szemben a valóság az, hogy lassan mindenki Oroszországot támogatja.

„…ezt teszi például Észak-Korea és Kína, de hozzájuk Irán, India és a NATO-tag Törökország is csatlakozott, mellettük pedig a muszlim világ egyaránt partnert lát Oroszországban“.

Kifejtette a véleményét, az amerikai elnökválasztásról is. Szerinte óriási tétje a novemberi voksolásnak, mivel Donald Trump republikánus elnökjelölt az amerikai népet vissza akarja hozni egy nemzetállami állapotba. A magyar kormányfő szerint az ellene elkövetett merénylet és a büntetőperek arról adnak tanúbizonyságot, hogy ezt megakarják akadályozni.

Kritikát fogalmazott meg a képviseli demokráciáról is. Orbán úgy gondolja, hogy a posztnemzeti állapotban az elit nem akarja képviselni az embereket, és a nép érzéseit és gondolatait homofóbnak, nacionalistának és idegengyűlölőnek titulálják, amely fokozatos ellentéteket szül.

A beszédének egy pontján kijelentette Orbán, hogy a következtő időszakban olyan változás jön, amire 500 éve nem volt példa.

„A következő hosszú-hosszú évtizedekben, de lehet, hogy évszázadokban Ázsia lesz a világ meghatározó központja“ – mondta a magyar miniszterelnök.

Orbán szerint Ázsia előretörését Donald Trump megakadályozhatja.

„Valójában – fogalmazott – Donald Trump kísérlete valószínűleg az USA utolsó lehetősége, hogy a világelsőséget megőrizze“- jelentette ki a miniszterelnök.

A magyar kormányfő szerint Európa előtt két út van. Az ő fogalmazása szerint az első opció, hogy Európa Egyesült Államok alá betagozódva skanzenná válik, vagy pedig egyfajta stratégiai autonómia felé vezetik a kontinenst, amire szerint Emmanuel Macron is tesz törekvéseket.

„Magyarul, be kell neveznünk a világrendszerváltás versenyébe“ – jelentette ki.

A mostani világrendszer-váltás nem elsősorban veszély, hanem lehetőség, tágasabb a mozgásterünk, mint az elmúlt 500 évben bármikor volt – hangsúlyozta a beszédében a miniszterelnök. Szerinte új gazdasági terek nyílhatnak ki, és Magyarország EU-tagsága érték, de meg kell fontolni a tengerentúlról és Kínából érkező ajánlatokat is.

Ha a két háborúzó félen, Ukrajnán és Oroszországon múlik, akkor nem lesz béke, békét csak kívülről lehet hozni – jelentette ki Orbán a beszédében. A miniszterelnök szerint mindkét fél azt hiszi, hogy győzhetnek, másfelől mindkettőt fűti a saját valós vagy vélt igazságuk.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban