Na hlavný obsah

A tűzszüneti tárgyalások felgyorsításáról is egyeztetett Joe Biden és Benjámin Netanjahu

A gázai tűzszüneti tárgyalások felgyorsításáról, a túszok kiszabadításáról és a konfliktus kiszélesedésének megelőzéséről tárgyalt Joe Biden amerikai elnök és Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök a Fehér Házban.

A tűzszüneti tárgyalások felgyorsításáról is egyeztetett Joe Biden és Benjámin Netanjahu
Benjamin Netanjahu (b) és Joe Biden (j) a Fehér Ház Ovális Iroda nevű helységében, 2024. július 25-én. Foto: TASR/AP/Susan Walsh

A tárgyalásra egy nappal az után került sor, hogy az izraeli kormányfő hivatalos amerikai útja során a Kongresszus előtt is beszédet mondott.

John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági kommunikációs tanácsadója a Biden-Netanjahu megbeszélés idején tartott sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, hogy az Izrael és a Hamász közötti fegyverszünetről, közvetítők útján zajló tárgyalásokon még soha nem voltak ennyire közel az álláspontok, de vannak nézeteltérések, így további kompromisszumokra van szükség mindkét oldal részéről.

Hozzátette, hogy Izrael eddig már több ponton engedett a tárgyalások során, és a Hamász részéről is szükség van erre. Netanjahu a Joe Biden elnökkel tartott megbeszélés után külön tárgyalt Kamala Harris alelnökkel, a demokraták várható elnökjelöltjével, aki aggodalmát fejezte ki a háború civil áldozatai miatt.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban