Na hlavný obsah

Szlovákiában kevesebb alkohol fogy, de többen isznak

Szlovákiában az utóbbi években csökkent az elfogyasztott tiszta szesz mennyisége, ugyanakkor az alkoholfogyasztók száma egyre magasabb - derült ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adataiból, amelyet a Kábítószerfüggők Rehabilitációs Központja (CPLDZ) mutatott be szerdán.

Szlovákiában kevesebb alkohol fogy, de többen isznak
Foto: TASR/Roman Hanc

Ľubomír Okruhlica igazgató rámutatott, az emberek egészsége szempontjából sok függ attól, hogy az adott országban milyen a szeszfogyasztás kultúrája, és Szlovákia ebben a tekintetben rosszul teljesít.A WHO június végén publikálta az egész világra vonatkozó friss alkoholfogyasztási adatokat.

Ebből kiderült, hogy az elfogyasztott alkohol tekintetében Szlovákia a középmezőnyben helyezkedik el, legalábbis európai viszonylatban.

Továbbra is érvényes, hogy a férfiak jóval többet isznak, mint a nők: a legfrissebb adatok alapján egy átlagos férfire 16,7 liter tiszta szesz jut, míg egy átlagos nőre 4,6 liter. Szlovákiában a férfiak mintegy 82 százaléka szeszfogyasztónak számít, míg a nőknél ez az arány 66 százalék. Szlovákiában továbbra is az égetett szeszt preferálja a fogyasztók többsége (41 százalék).

A második legnépszerűbb alkoholos ital a sör (36 százalék), a bor pedig az utolsó helyen áll (23 százalék).

(ujszo.com)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban