Na hlavný obsah

Elstartoltak a párizsi ötkarikás játékok

A 33. nyári olimpiai játékokon Szlovákia 28, Magyarország pedig 180 sportolóval képviselteti magát.

Elstartoltak a párizsi ötkarikás játékok
Foto: TASR/AP//The Canadian Press/Christinne Muschi

A következő bő két hétben a francia fővárosra figyel a világ. 206 ország 10 ezernél is több sportolója vesz részt 33. nyári olimpiai játékokon Párizsban. 1900-ban a második újkori olimpián, ugyanúgy Párizsban volt az első alkalom, hogy nők is szereplhetettek a megmérettetésen, mindössze 28 női sportoló indult. Ez az elmúlt több mint egy évszázadban jelentősen megváltozott. Az idei játékokon először lesznek egyenlő arányban a női és a férfi sportolók.

Az első sportágak meccseire már csütörtökön sor kerül Franciaország-szerte, annak ellenére, hogy a párizsi ötkarikás játékok hivatalos nyitóünnepségét csak pénteken rendezik. A megnyitó ceremóniát rendhagyó módon nem egy stadionban, hanem a Szajnán fog zajlani. Rendhagyó lesz az is, hogy több tízezer kilóméterre is lesznek hivatalos versenyszámok a Franciaországtól. A szörfösök a francia fennhatóság alatt lévő óceániai Tahitin bírkóznak meg a hullámokkal.

A háborúk és a terrorizmus miatt óriási a biztonsági készültség a helyszínen. A több ezer rendőr és katona mindent megtesz annak érdekében, hogy ne történjen nagyobb attrocitás a világ legnagyobb sporteseményén.

Az ENSZ-főtitkár és Ferenc pápa is békére szólította fel a háborúban álló országokat az esemény ideje alatt. Az orosz és a fehérorosz sportolók semleges színekben indulhatnak az olimpián. Bizonyos feltételeknek kell megfelelniük, csak akkor vehetnek részt az ötkarikás játékokon ha soha nem támogatták nyilvánosan az ukrajnai inváziót.

Szlovákia az eddigi legkisebb küldöttségét küldi ki, mindössze 28 sportoló fog versenybe szállni az érmekért. Magyarországnak 180 sportolója lesz kint, és előreláthatólag több versenyszámban is esélyesek a győzelemre. Nielsen Gracenote nemzetközi adatelemző cég a magyar csapatot 7 arany, 6 ezüst és 10 bronzéremmel az éremtáblázat 11. helyére várja

Bőd Titanilla, a Sportnet munkatársa a helyszínen követi végig az eseményeket. A csütörtöki Reggeliben Juhász László arról kérdezte, hogy mit vár ő az ötkarikás játékoktól.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban