Na hlavný obsah

A társulási megállapodás megszegésével vádolja Ukrajnát Juraj Blanár

Juraj Blanár (Smer) külügyi és Európa-ügyi miniszter szerint az Ukrajna és az Európai Unió közötti társulási megállapodást sérti, hogy Ukrajna leállította az Oroszországból Szlovákiába és Magyarországra történő, Oroszországból származó olajszállítást.

A társulási megállapodás megszegésével vádolja Ukrajnát Juraj Blanár
Juraj Blanár külügyminiszter. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Blanár Szíjjártó Péter magyar külügyminiszterrel együtt felszólította az Európai Bizottságot, hogy sürgősen lépjen az ügyben, szerinte ugyanis Ukrajna társult állam lévén be kell, hogy tartsa kötelességeit.

A szakminiszter emlékeztetett, hogy Szlovákia az idei év végéig kivételt kapott az orosz szankciók olajimportra vonatkozó része alól. Emellett egy ukrajnai parlamenti képviselő kijelentésére hivatkozva Magyarországra való nyomásgyakorlásként nevezte meg az ukrán döntést és elutasította, hogy, szavaival élve Szlovákiát ebben „politikai eszközként” használják fel.

Az orosz Lukoil olajszállítmányainak leállítását múlt héten a gazdasági minisztérium is megerősítette. Az olajat a Slovnaft olajfinomító is használja, a minisztérium közleménye szerint azonban számukra alternatív forrásokból is biztosítva van a megfelelő mennyiségű olaj.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Titulka rovatban