Na hlavný obsah

Több európai politikus elismerését fejezte ki Joe Biden amerikai elnöknek

Jó néhány európai politikus elismerését fejezte ki az X-en Joe Biden amerikai elnöknek, aki vasárnap bejelentette, hogy kiszáll az idei elnökválasztási versenyből.

Több európai politikus elismerését fejezte ki Joe Biden amerikai elnöknek
Joe Biden Foto: SITA/AP

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök köszönetet mondott Bidennek az orosz invázió óta eltelt két évben nyújtott „megingathatatlan támogatásáért”. Donald Tusk lengyel miniszterelnök dicsérte Bident nehéz döntéseiért, melyeknek hatására szerinte „Lengyelország, Amerika és a világ biztonságosabbá vált”.

Tusk azt is írta, hogy valószínűleg az elnökválasztási versenytől való visszalépés volt Biden legnehezebb döntése. Keir Starmer brit miniszterelnök úgy reagált, hogy tiszteletben tartja Biden döntését, illetve várja, hogy elnöksége hátralévő részében együtt dolgozzanak. Olaf Scholz német kancellár barátjaként említi Bident.

Azt írta, neki köszönhetően szoros a transzatlanti együttműködés, erős a NATO, az Egyesült Államok pedig Németország jó és megbízható partnere. Robert Fico szlovák miniszterelnök a közösségi oldalára feltöltött videójában kijelentette, Joe Biden visszalépése ellenére továbbra is Donald Trump szavai rezonálnak arról, hogy még azelőtt befejezné az ukrajnai háborút, hogy elfoglalja a hivatalát.

„Én hiszek ebben mivel az USA totális befolyást gyakorol Ukrajnára” – jegyezte meg a kormányfő. Robert Fico úgy véli, meglehetősen különös fényt vetnek minderre az USA hivatalos álláspontjai arról, hogy az ukrajnai háborúhoz valójában semmi közük, csak segítik az országot.

(euronews, facebook)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban