Na hlavný obsah

Európa zöld szalagja

Különleges védelem alá került a dunai szigetvilág.

Európa zöld szalagja
Foto: TASR/Michal Svítok

Nemrég adott hírt róla a sajtó, különleges védelem alá kerültek a Duna szigetei. Konkrétan a Ramsari Egyezmény hatályát terjesztették ki a folyó kilencszáznál is több természetes és természetszerű szárazulatára.

A nyolc országra kiterjedő nemzetközi védelem a Duna (szinte) teljes szakaszának kijár gyakorlatilag a forrástól a torkolatig, így a csallóközi ágrendszerre is vonatkozik. Az Európa egyedülálló természeti kincsének számító zöld folyosó és határokon átívelő ökológiai korridor megérdemli a figyelmet.

Bosszankodhatnánk, sokunk hamarabb fordult meg egy egzotikus trópusi szigeten, minthogy járt volna az ártéri vadonban vagy valamelyik főági szárazulaton vagy homokháton, de hát ezeknek a különleges kisvilágoknak pont az érintetlensége vagy viszonylagos háborítatlansága adja a természetvédelmi értékét.

Fodor Péter rendszeresen járja a Duna mentét és nemcsak a Csallóközben, megfordult már a felső és alsó folyásánál is, biológusként és környezetvédő természetfotósként is otthonosan mozog a ligeterdők, hullámterek világában. Vele beszélgetett Rácz Vince.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Nappali rovatban